Przepis na bezy białka 📖
Przepis na bezy z białek:Składniki:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Instrukcje:
1. Wymieszaj białka w misce do momentu, aż zaczną się pienić.
2. Stopniowo dodawaj cukier, mieszając energicznie, aż do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.
3. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe porcje masy, tworząc małe bezowe placki.
6. Piecz bezy w nagrzanym piekarniku do temperatury 120°C przez około 1 godzinę, aż staną się kruche i lekko zbrązowione.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Ostatecznie, możesz cieszyć się chrupiącymi bezami, które możesz serwować samodzielnie, jako dodatek do deserów lub używać w różnych wypiekach.