Przepis na bezy kakaowe 📖
Składniki:- 4 białka
- 200g cukru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Najpierw należy nagrzać piekarnik do temperatury 120 stopni Celsiusza.
2. W misce ubijamy białka na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie błyszcząca i gęsta.
4. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby dokładnie połączyć składniki.
5. Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
6. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy na blachę porcje masy bezy, formując równe kształty.
7. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny, aż bezy będą suche i chrupiące.
8. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku do wystudzenia.
9. Gdy bezy ostygną, można je podać samodzielnie lub wykorzystać do dekoracji tortów, lodów lub innych deserów.
Smacznego!