Przepis na bigos ogórków kiszonych 📖
Przepis na bigos z ogórków kiszonych:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g ogórków kiszonych
- 300 g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę i ogórki kiszone drobno poszatkować.
2. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule pokroić w cienkie piórka, a czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej lub smalec, dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażyć go aż będzie chrupiący. Następnie dodać cebulę, czosnek i marchewkę, smażyć przez około 5 minut, aż składniki zmiękną.
4. Do garnka lub dużego rondla dodać podsmażone składniki z patelni.
5. Dodać kapustę kiszoną, zalać ją niewielką ilością wody i dusić przez około 40 minut na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka.
6. Następnie dodać pokrojone ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, mąkę i przyprawy (majeranek, lubczyk, liść laurowy) oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać.
7. Bigos gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut, aby smaki się połączyły.
8. Przed podaniem pozostawić bigos do ostygnięcia i chłodzenia, najlepiej na całą noc - wtedy smaki będą jeszcze bardziej intensywne.
Bigos z ogórków kiszonych podaje się tradycyjnie jako danie obiadowe, idealnie smakuje podgrzany następnego dnia. Może być podawany samodzielnie lub jako dodatek do mięsa, np. pieczeni. Smacznego!