Przepis na carpaccio 📖

Składniki:

- 200g polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- Rukola do podania

Przygotowanie:

1. Polędwicę wołową umyj pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Odsącz oliwę z oliwek na patelnię i podsmaż polędwicę po obu stronach na złoty kolor. Powinna pozostać lekko krwista w środku.

3. Przenieś polędwicę na deski do krojenia i pokrój na cienkie plastry.

4. Wymieszaj pozostałe składniki w misce i dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Układaj plastry polędwicy na półmisku i polej sosem z cytryny i parmezanu.

6. Podawaj z rukolą i dodatkiem do wyboru, na przykład z suszonymi pomidorami. Smacznego!

Podobne przepisy

carpaccio z buraka
sałatkę carpaccio