Przepis na sałatkę carpaccio 📖
Przepis na sałatkę carpaccio:Składniki:
- 300 g fileta wołowego
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 garście rukoli
- 50 g parmezanu w plasterkach
- 1 łyżka kapersów
Sposób przygotowania:
1. Filet wołowy umyj i dokładnie osusz.
2. Przygotuj marynatę, mieszając sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Filet delikatnie przetnij na cienkie plastry (ok. 2 mm). Możesz pomóc sobie zamrażając mięso przez około 30 minut, aby było łatwiejsze w krojeniu.
4. Plastry mięsa umieść na talerzu i skrop je przygotowaną marynatą.
5. Rukolę umyj i osusz.
6. Na plastry mięsa ułóż rukolę, plasterki parmezanu i kap