Przepis na chleb tostowy z piekarnika 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 10g drożdży
- 350ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek

1. W misce wymieszaj mąkę pszeniczną z solą.
2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodaj do miski z mąką.
3. Dodaj oliwę z oliwek.
4. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
6. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do miski posmarowanej oliwą, przykryj materiałem i pozostaw na około 1-2 godziny, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
7. Po upływie czasu ciasto wyjmij z miski, ponownie zagniataj przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
8. Przygotuj żelazko do wypieku chleba tostowego, włączając go na średnie ustawienie.
9. Podziel ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich kulki.
10. Każdą kulę ciasta rozwałkuj na około 1-2 cm grubości.
11. Przełóż chlebki na rozgrzane żelazko i piecz przez około 4-5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i piecz kolejne 4-5 minut.
12. Po wypieczeniu odłóż chlebki na tackę i pozostaw do ostygnięcia.

Twój chleb tostowy z piekarnika jest gotowy do spożycia! Możesz go podać z ulubionymi dodatkami lub użyć do przygotowania kanapek. Smacznego!

Podobne przepisy

chleb tostowy
tostowy chleb
zapiekanki chleb tostowy
kolacje chleb tostowy
domowy chleb tostowy