Przepis na chlebek bananowy z jednego banana 📖
Oto prosty przepis na chlebek bananowy z jednego banana:Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 50 g oleju roślinnego
- 75 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 50 g posiekanych orzechów lub innych dodatków (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem lub wyłożając papierem do pieczenia.
2. Zgnieć banan widelcem w misce, aż stanie się gładki i bez grudek.
3. Dodaj do miski jajko, olej roślinny i cukier, następnie wymieszaj składniki tak, aby powstała jednolita masa.
4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon (jeśli używasz) do miski z masą bananową. Dokładnie wymieszaj składniki, aż wszystko zostanie dobrze połączone. Jeśli używasz dodatków, takich jak orzechy, dodaj je teraz i delikatnie wymieszaj.
5. Przelej przygotowane ciasto do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy włożony w środek patyczek będzie suchy.
7. Po upieczeniu, wyjmij formę z piekarnika i pozostaw chlebek do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie możesz go wyjąć z formy i podawać.
8. Chlebek bananowy jest gotowy do spożycia! Możesz go podać na ciepło lub ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!