Przepis na chutney 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
2. Cebulę posiekaj drobno, a jabłka obierz, usunięci ogonki i nasiona, a następnie pokrój w kostkę.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
4. W dużym rondlu wymieszaj pomidory, cebulę, jabłka i czosnek. Dodaj sól, pieprz, kolendrę, kumin, cynamon, imbir, cukier i ocet balsamiczny.
5. Wymieszaj wszystko dokładnie i przestaw na mały ogień.
6. Gotuj chutney przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, aż składniki zmiękną i mikstura zgęstnieje.
7. Gorący chutney przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do ostygnięcia.
8. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce i spożywaj w ciągu 2 tygodni.

Smacznego!

Podobne przepisy

chutney pomidorowy