Przepis na ciasteczka z maszynki 📖
Przepis na tradycyjne ciasteczka z maszynki:Składniki:
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu umieść masło i cukier. Mieszaj energicznie, aż składniki dobrze się połączą.
2. Dodaj jajka, jeden po drugim, ciągle mieszając. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy masłowo-cukrowej. Mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię i uformuj z niego kulę. Owij ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
6. Po schłodzeniu ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na mniejsze kawałki. Przygotuj maszynkę do ciasteczek, wybierając ulubiony kształt.
8. Umieść kawałek ciasta w maszynce i wyciskaj ciasteczka na blachę do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.
9. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż będą lekko złociste na brzegach.
10. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blasze do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka z maszynki można przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!