Przepis na ciasto bananowo czekoladowe 📖

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 30g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 100g masła

Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. W misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
3. W innym naczyniu rozpuść masło.
4. W dużym naczyniu rozgnieć banany widelcem lub rozdrobnij je za pomocą blendera, a następnie dodaj rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj do masy jajka i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
6. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
7. Odstaw ciasto na kilka minut, aby składniki się połączyły.
8. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
9. Piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy włożony w środek patyczek będzie suchy.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Gotowe ciasto bananowo-czekoladowe można podać posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem czekoladowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki bananowo czekoladowe
lody bananowo czekoladowe
lody bananowo truskawkowe
tort bananowo czekoladowy
placki bananowo owsiane