Przepis na tort bananowo czekoladowy 📖
Składniki:- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 2 banany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bita śmietana i wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj masło i cukier, a następnie dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
3. W drugiej misce zmiksuj cukier z bananami na jednolitą masę.
4. Połącz masę bananową z masą masła i cukru, dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli do masy z czekoladą. Delikatnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
6. Tortownicę (o średnicy około 24cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut. Upewnij się, że wierzch tortu jest ładnie zarumieniony i suchy, a w środku jest wilgotny.
8. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i ostudź w tortownicy przez około 15 minut, a następnie przenieś na kratkę i całkowicie ostudź.
9. Schłodzony tort udekoruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi.
10. Gotowy tort bananowo czekoladowy można podawać i smakować!