Przepis na ciasto czekoladowe milka 📖
Składniki:- 200g czekolady Milka
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: posypka orzechowa lub kawałki czekolady
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę Milka oraz masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubij jaja z cukrem na puszystą masę.
3. Do ubitych jaj dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia do masy czekoladowej i delikatnie połącz składniki.
5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
6. Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto posypką orzechową lub kawałkami czekolady.
7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
9. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, możesz je pokroić i serwować.
Smacznego!