Przepis na czekoladowe ciasto z oreo 📖

Składniki:
- 200g herbatników Oreo
- 100g masła, roztopionego
- 400g białej czekolady
- 250ml śmietany kremówki (30%)
- 150g gorzkiej czekolady
- 150ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
1. W malakserze lub w worku foliowym rozkrusz herbatniki Oreo na drobne kawałki, tak aby powstała jednolita masa.
2. W misce połącz rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem. Dobrze wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy do pieczenia, dno której zostało wyłożone papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na około 30 minut.
3. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do niej rozdrobnioną białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
4. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, a następnie wymieszaj ją z masą czekoladową. Powoli wlej masę na schłodzony spód z herbatników. Wstaw formę z ciastem do lodówki na około 2-3 godziny.
5. W rondelku podgrzej mleko, ale również nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj do niego pokruszoną gorzką czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, tworząc gładką polewę.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i zrób na nim równomierną warstwę polewy czekoladowej.
7. Wstaw ciasto do lodówki na kolejne 2-3 godziny, aż czekolada na wierzchu zastygnie.
8. Przed podaniem wyjmij ciasto z formy, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto oreo
ciasto oreo z truskawkami
łatwe ciasto oreo
szybkie ciasto oreo
dobre ciasto z oreo