Przepis na czeska 📖
Mnicha (Czeska zupa czosnkowa):Składniki:
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać i posiekać drobno.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty.
3. Dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, przez około 1 minutę.
4. Dolewać stopniowo bulion, cały czas mieszając, aż zupa zgęstnieje.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
7. Zupę podgrzać, ale nie zagotować.
8. Posypać natką pietruszki przed podaniem.
Smacznego!