Przepis na dania z makaronem 📖
Spaghetti CarbonaraSkładniki:
- 500 g spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 4 żółtka
- 150 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj 2 łyżki soli. Wrzuć spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni aż zrumieni się ze wszystkich stron.
3. Na małej patelni podsmaż czosnek na oliwie z oliwek.
4. W misce wymieszaj żółtka z parmezanem i odrobiną soli i pieprzu.
5. Odcedź makaron i odłóż trochę wody z gotowania na bok.
6. Następnie dodaj boczek, czosnek i odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszaj kilka minut.
7. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mieszankę z żółtek i parmezanem, mieszaj dokładnie aż całość się połączy.
8. Podawaj gorące ze świeżo mielonym pieprzem i dodatkowo parmezanem.
Lasagne
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
- 12 plastry makaronu lasagne
- 30 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych w sosie pomidorowym
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g sera ricotta
- 1 jajko
- 100 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym garnku osusz masło, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka.
2. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10 minut, aż się zrumieni.
3. Następnie dodaj pomidory krojone, koncentrat i sól oraz pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, czasami mieszając.
4. Wymieszaj ricottę, jajko i połowę startego parmezanu.
5. W dużym naczyniu do zapiekania ułóż warstwę sosu pomidorowego, następnie makaronu lasagne i na koniec warstwę z ricottą. Powtarzaj warstwy na przemian, kończąc na sosie pomidorowym i parmezanie.
6. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
7. Przed podaniem posyp startym parmezanem.
8. Lasagne podawaj gorące z sałatką zieloną lub kapustną.