Przepis na danie urodzinowe 📖

Oto przepis na pyszne danie urodzinowe: Tarta czekoladowa z malinami.

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 250 g malin
- opcjonalnie gałązki mięty do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozdrobnij herbatniki na drobne kawałki w misce. Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Przygotuj formę do tarty, najlepiej o wymiarach 22 cm, i wyłóż jej spód masą z herbatników. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się stężało.
3. W małym rondlu podgrzej śmietankę kremówkę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
4. W osobnej misce połam czekoladę na mniejsze kawałki. Zalej rozpuszczoną śmietanką czekoladę i mieszaj energicznie do momentu, gdy powstanie jednolita gładka masa.
5. Dodaj cukier do masy czekoladowej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij formę z lodówki i wylej masę czekoladową na spód z herbatników. Rozprowadź równomiernie.
7. Na wierzchu ułóż maliny, delikatnie je wciskając w masę.
8. Wstaw tartę do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), aby całkowicie się stężała.
9. Przed podaniem udekoruj tętniącą świeżością bitą śmietaną i gałązkami mięty.
10. Podawaj i ciesz się tym pysznym, urodzinowym daniem z bliskimi!

Podobne przepisy

kolacje urodzinowe
babeczki urodzinowe
desery urodzinowe
ciasto urodzinowe
szybkie ciasto urodzinowe