Przepis na deser lodowy z beza 📖
Przepis na deser lodowy z bezą:Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g kruszonych bez
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru.
3. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z pozostałym cukrem i ekstraktem waniliowym, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
4. Delikatnie połącz ubite białka z ubitą śmietaną, mieszając ruchem spiralnym.
5. Dodaj kruszone bezy i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do foremek lub keksówek i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
7. Wyjmij deser lodowy z zamrażarki i udekoruj owocami przed podaniem.
Deser lodowy z bezą jest gotowy do serwowania! Smacznego!