Przepis na desery halloween 📖

Przepis na Mroczne Muffiny Dyniowe:

Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki purée z dyni (gotowanej we wcześniej)
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kremówka do dekoracji (opcjonalnie)
- Ozdoby Halloween (np. cukrowe ozdoby w kształcie pajęczyn, dżem z czarnej porzeczki jako ozdoba krwi)

Instrukcje:
1. Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, należy przygotować blachę do muffinów przez wyłożenie blaszki na 12 porcji papilotkami.
2. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
3. W drugiej misce, za pomocą miksera, ubić jajko. Następnie dodać purée z dyni, oba rodzaje cukru, olej roślinny i ekstrakt z wanilii. Wymieszać na połączenie składników.
4. Dodać suchą mieszaninę do mokrej mieszaniny, stopniowo mieszając, aż wszystko się połączy.
5. Wyłożyć równą ilość ciasta do każdej papilotki.
6. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy paluchek wkłutych w muffiny wyjdzie czysty.
7. Wyjąć muffiny z piekarnika i ostudzić na kratce.
8. Opcjonalnie, nałożyć bitą kremówkę na wierzch każdego muffina, a następnie udekorować ozdobami Halloween, takimi jak pajęczyny lub "krwawą" polewą z czarnej porzeczki.
9. Muffiny dyniowe są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

salatke halloween
makaron halloween
jedzenie na halloween
ciastka palce halloween
desery