Przepis na desery 📖
Sernik z jagodami:Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 100g masła
- 500g serka mascarpone
- 200g cukru
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- 250g jagód
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkruszamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Otrzymaną masę wykładamy na dno tortownicy i wyciskamy, aby uzyskać równomierną warstwę.
2. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny. Do masy dodajemy po jednym jajku, miksując każde z nich, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Masę serową wylewamy na herbatnikową bazę. Na wierzch układamy owoce jagodowe.
4. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut. Gotowy sernik studzimy i podajemy polany owocowym sosem. Smacznego!