Przepis na ekspresowe brownie 📖

Oto prosty przepis na ekspresowe brownie:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mąki
- 50g kakao
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając regularnie, aż składniki się połączą.
2. W oddzielnej misce zmiksuj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło do miski z jajkami i cukrem, dobrze mieszając.
4. Dodaj mąkę, kakao i szczyptę soli do miski i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszać zbyt długo.
5. Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Brownie powinno być lekko wilgotne w środku.
7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na kwadraty.

Gotowe! Możesz cieszyć się upieczonymi, czekoladowymi brownie. Smacznego!

Podobne przepisy

ekspresowe bulki
ekspresowe pączki
ekspresowe lody
ekspresowe naleśniki
ekspresowe naleśniki alaantkowe