Przepis na espresso jak zrobić 📖
Przepis na espresso:Składniki:
- 7-9 gramów świeżo mielonej kawy
- 30-40 ml gorącej wody
Instrukcje:
1. Przygotuj ekspres do kawy, upewnij się, że jest czysty i gotowy do użycia.
2. Zmiel świeżo kawę na drobno. Pamiętaj, że mielenie kawy tuż przed zaparzaniem daje najlepsze rezultaty.
3. Napełnij koszyczek ekspresu zmieloną kawą, delikatnie wyrównując powierzchnię. Nie dokładaj zbyt wiele, aby nie zagrzebać kawy.
4. Użyj łyżki do ubijania kawy, aby delikatnie wygładzić powierzchnię.
5. Włóż koszyczek z kawą do ekspresu i zamknij go dokładnie.
6. Umieść filiżankę pod dyszą ekspresu.
7. Uruchom ekspres i pozostaw go, aby espresso skapało się przez około 25-30 sekund. Powinno mieć konsystencję lejącego się rysu.
8. Kiedy espresso skończy się kapieć, wyłącz ekspres. Powinno być ciemne, aromatyczne i zawierać gęste, złociste crema na powierzchni.
9. Przelej espresso do filiżanki i ciesz się aromatycznym, pełnym smaku napojem.
Wskazówki:
- Pamiętaj o świeżości kawy i dokładnym zmieleniu przed zaparzeniem.
- Gorąca woda jest kluczowa dla uzyskania odpowiedniego smaku, więc dla najlepszych rezultatów użyj wody o temperaturze około 90-95°C.
- Możesz eksperymentować z dawką kawy i czasem ekstrakcji, aby dostosować smak espresso do swoich preferencji.
- Pamiętaj, że espresso najlepiej smakuje natychmiast po zaparzeniu, więc delektuj się nim, gdy jest jeszcze świeże.