Przepis na fajne jedzenie 📖

Spaghetti Carbonara

Składniki:
- 200g makaronu spaghetti
- 150g boczku wędzonego, pokrojonego w plastry
- 2 jaja
- 50g sera parmezan, starty
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól do smaku
- Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.
2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni podsmaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący i zacznie puszczać tłuszcz. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
3. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z startym serem parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Do rondla z boczkiem i czosnkiem dodaj odcedzony makaron i wymieszaj wszystkie składniki.
5. Zmniejsz ogień i dodaj mieszankę jajeczną do rondla z makaronem. Staraj się szybko wymieszać wszystkie składniki, aby jajka nie zastygły w postaci grudek. Należy uważać, aby nie doprowadzić do zapieczenia jajek.
6. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą i całość okaże się kremowa, możemy zdjąć rondel z ognia.
7. Przełóż spaghetti carbonara na talerze i posyp je świeżo posiekaną natką pietruszki. Możesz również dodać odrobinę startego parmezanu na wierzchu, jeśli lubisz intensywniejszy smak sera.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

fajne pierogi
fajne drinki
fajne spaghetti
fajne bułki
fajne szparagi