Przepis na falafele z ciecierzycy 📖

Przepis na falafele z ciecierzycy:

Składniki:
- 400g gotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki ciecierzycy lub pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kajenna
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
1. W blenderze lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgnieć ciecierzycę na jednolitą masę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a natkę pietruszki posiekaj na mniejsze kawałki.
3. W dużej misce połącz ciecierzycę, posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę ciecierzycy, kumin, kolendrę, pieprz kajennę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Formuj małe, okrągłe placki z uzyskanej masy ciecierzycowej. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
5. Na dużą patelnię wlej olej roślinny i rozgrzej go na średnim ogniu.
6. Smaż falafele po kilka minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i złociste.
7. Odcedź nadmiar oleju na ręcznikach papierowych.
8. Podawaj falafele na talerzach jako główne danie lub wrzuć je do chleba pita razem z warzywami i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciecierzycy falafele
falafele
falafele jadłonomia
falafele pieczone
gulasz z ciecierzycy