Przepis na golonkę na kanapki 📖

Składniki:
1,5 kg golonki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki mąki
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki octu winnego

Wykonanie:
1. Golonkę dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 3 cm.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
4. Do garnka dodaj mięso i smaż z każdej strony na dużym ogniu, aby się zrumieniło.
5. Do mięsa dodaj mąkę, kminku, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny oraz liście laurowe. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Po tym czasie dodaj ocet winny i gotuj jeszcze przez 15 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
8. Podawaj golonkę na kanapkach, najlepiej na chrupiącej bułce, dodając sos z gotowania.

Smacznego!

Podobne przepisy

kanapki
kanapki awokado
kanapki sushi
karkówkę na kanapki
kanapki na imprezę