Przepis na grzanki do sałatki 📖
Składniki:- kilka kromek chleba (najlepiej pieczywo pełnoziarniste lub razowe)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Chleb pokrój na kromki o grubości około 1 cm.
2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
3. Każdą kromkę chleba delikatnie skrop przygotowanym sosem.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i ułóż na niej pokropione sosem kromki chleba.
5. Smaż grzanki z obu stron, aż staną się chrupiące i lekko zarumienione.
6. Po usmażeniu przekładaj grzanki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe! Teraz możesz podać te pyszne grzanki razem ze swoją ulubioną sałatką. Smacznego!