Przepis na grzanki z bagietki 📖
Przepis na grzanki z bagietki:Składniki:
- Bagietka (świeża lub kilkudniowa)
- Masło (około 50g, w temperaturze pokojowej)
- 2-3 ząbki czosnku (zgniecione)
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie: ulubione zioła lub przyprawy (np. pietruszka, oregano, bazylia)
Instrukcje:
1. Przygotuj bagietkę, możesz użyć świeżej lub kilkudniowej, która zyska na chrupkości.
2. Pokrój bagietkę na grubsze kromki o pożądanej grubości.
3. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 stopni C.
4. Przygotuj masło czosnkowe - w małej miseczce wymieszaj masło, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz.
5. Wyłóż kromki bagietki na blaszkę do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadź masło czosnkowe na każdej z kromek.
6. Opcjonalnie posyp ziołami lub przyprawami.
7. Włóż blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz grzanki przez około 10-15 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Wyjmij grzanki z piekarnika i podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!