Przepis na harira 📖
Harira to tradycyjna marokańska zupa z soczewicą, mięsem i przyprawami. Oto prosty przepis na harirę:Składniki:
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 500 g mięsa (np. jagnięcina, wołowina), pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 puszka pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie, do zagęszczenia)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj pokrojone mięso i smaż je na średnim ogniu aż zbrązowieje z każdej strony.
3. Wsyp kurkumę, mielony kumin i imbir. Dobrze wymieszaj, aby mięso zostało przyprawione.
4. Dodaj pomidory i soczewicę. Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia.
5. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie i soczewica ugotowana.
6. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Jeśli jest zbyt rzadka, rozpuść łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do zupy, mieszając energicznie, aż zgęstnieje.
7. Dopraw harirę solą i pieprzem do smaku.
8. Przed podaniem posyp zupę posiekaną kolendrą.
Harira jest gotowa do podania. Możesz podać ją jako danie główne, z chlebem lub jako dodatek do tradycyjnej marokańskiej kolacji. Smacznego!