Przepis na jajka faszerowane na wielkanoc 📖

Jajka faszerowane na wielkanoc to tradycyjne danie, które wiele osób lubi przygotowywać w te święta. Oto prosty przepis:

Składniki:
- 8 jajek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanych ogórków kiszonych
- 1 łyżka posiekanych szczypiorku
- 1 łyżeczka octu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Gotujemy jajka w osolonej wodzie przez około 10 minut, a następnie studzimy i obieramy.
2. Kiedy jajka ostygną, kroimy je na pół i wyjmujemy żółtka.
3. W misce łączymy żółtka z majonezem, musztardą, posiekaną cebulą, ogórkami kiszonymi i szczypiorkiem.
4. Dodajemy ocet oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy wszystkie składniki.
5. Przygotowanym farszem faszerujemy połówki jajek. Możemy użyć specjalnego wyciskacza do farszu, aby nadać jajkom ciekawy kształt.
6. Na koniec dekorujemy jajka faszerowane posiekaną natką pietruszki.
7. Przenosimy je na talerz i chłodzimy w lodówce przez około 1-2 godziny przed podaniem.

Jajka faszerowane są gotowe do podania. Smacznego i wesołych świąt!

Podobne przepisy

wielkanoc jajka
jajka na wielkanoc
jajka faszerowane
jajka faszerowane bez skorupek
jajka faszerowane rzodkiewką