Przepis na jajka faszerowane rzodkiewką 📖
Składniki:- 6 jajek
- 8 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudź je, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
2. Pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.
3. Wyjmij żółtka z jajek i umieść je w misce. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa.
4. Nałożenie farszu: Przygotowane białka jajek napełnij przygotowanym farszem, używając łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
5. Umieszczanie plasterków rzodkiewek: Przyłóż po 1-2 plasterki rzodkiewki na wierzchu każdego faszerowanego jajka.
6. Opcjonalnie posyp jajka posiekaną natką pietruszki dla dodatkowej dekoracji.
7. Przełóż przygotowane jajka faszerowane na półmisek lub talerz i podawaj na zimno jako przystawkę lub dodatek do innych dań.
Smacznego!