Przepis na jajka na bekonie 📖
Przepis na jajka na bekonie:Składniki:
- 4 plasterki bekonu
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana zielenina (np. szczypiorek lub natka pietruszki)
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażamy plastry bekonu, aż staną się chrupiące i dobrze się zarumienią.
2. Gdy bekon jest gotowy, odkładamy go na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Na tej samej patelni rozbijamy jajka. Możemy je smażyć na zamknięcie lub roztrzepać je widelcem, aby powstało jajeczko sadzone.
4. Smażymy jajka na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, a żółtko będzie jeszcze płynne (ewentualnie możemy dopiec dłużej, jeśli wolisz dobrze ścięte żółtko).
5. Wyjmujemy smażone jajka z patelni i przelewamy na talerz lub na stek bekonu.
6. Doprawiamy jajka solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Opcjonalnie posypujemy posiekaną zieleniną.
Voila! Smacznego!