Przepis na jajka ryż 📖
Jajka ryż to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilku krokach. Oto przepis:Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej wystudzonego)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 papryka, pokrojona w drobną kostkę
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: kawałki kurczaka lub innych warzyw, jakie preferujesz
Instrukcje:
1. W misce, roztrzep jajka i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu lub woku, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smażąc, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj marchewkę i paprykę do rondla, mieszając przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Jeśli używasz kawałków kurczaka lub innych warzyw, dodaj je teraz do rondla i gotuj, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
5. Dodaj wystudzony ryż do rondla, mieszając, aby dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
6. Zwiększ ogień na wysoką temperaturę i dodaj roztrzepane jajka do rondla. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty, aż jajka się ścięną i dobrze połączą z resztą składników.
7. Polej danie sosem sojowym i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Przełóż jajka ryż na talerze i podawaj od razu. Smacznego!