Przepis na jajka z mikrofalówki 📖
Składniki:- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mleka
- opcjonalnie ulubione dodatki, np. ser, szynka, warzywa
1. Wymieszaj jajka, sól, pieprz i mleko w misce.
2. Przełóż mieszankę jajek do naczynia ceramicznego lub szklanego, które jest bezpieczne do użycia w mikrofalówce. Upewnij się, że jest odpowiedniej wielkości, aby pomieścić jajka i dodatki.
3. Jeśli chcesz dodać dodatki, np. ser, szynkę lub warzywa, umieść je na wierzchu mieszanki jajek.
4. Umieść naczynie w mikrofalówce i ustaw moc na poziom średni. Gotuj jajka przez około 2-3 minuty, co minutę sprawdzając ich stan. W zależności od mocy mikrofalówki i preferowanego stopnia ścięcia jajek, czas gotowania może się nieznacznie różnić.
5. Gdy jajka są już gotowe, wyjmij je ostrożnie z mikrofalówki, ponieważ będą bardzo gorące.
6. Podawaj jajka jeszcze gorące, na przykład na kromce chleba lub jako dodatek do ulubionego dania.
Smacznego!