Przepis na japoniec 📖

Składniki:

- 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki lub udźca)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake (japońskiego wina ryżowego)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Mięso kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Oprószamy solą i pieprzem.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy mięso i smażymy około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zrumienione.

3. W oddzielnym naczyniu mieszamy sok z sosu sojowego, sake, cukier, imbir i czosnek. Dodajemy do mięsa i mieszamy.

4. Zwiększamy ogień i gotujemy na wysokiej temperaturze przez około 3-5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.

5. Przekładamy mięso na półmisek i posypujemy natką pietruszki.

6. Podajemy od razu, najlepiej z ryżem i duszonymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto japoniec z gotowej masy makowej