Przepis na jedzenie z grilla 📖
Oto przepis na pyszne danie z grilla:Składniki:
- 500 g wołowiny (np. polędwica)
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj grill, aby rozgrzać go do średniego poziomu temperatury.
2. Pokrój wołowinę na kawałki o wielkości kęsa, usuwając ewentualną nadmierną tkankę tłuszczową.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dodaj mięso do marynaty i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć mięso.
4. Odstaw mięso na 15-30 minut, aby się zamarynowało.
5. W międzyczasie przygotuj warzywa: pokrój cebulę, papryki i cukinię na odpowiednie kawałki.
6. Na gorącej grillowej ruszcie umieść pokrojone warzywa i grilluj przez około 5-7 minut, często mieszając, aż staną się lekko miękkie i lekko podpieczone.
7. Po usmażeniu warzyw, na tej samej grillowej ruszcie umieść zamarynowane kawałki wołowiny i grilluj do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia, zależnie od preferencji smakowych.
8. Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z grilla i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.
9. Podawaj grillowane kawałki wołowiny z warzywami jako dodatkiem. Możesz również dodać różne sosy do podania.
Smacznego!