Przepis na jedzenie z piekarnika 📖

Przepis na pieczoną kurczę marynowaną w ziołach:

Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki świeżych ziół (np. rozmaryn, tymianek, oregano), posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. W małej misce wymieszaj razem posiekane zioła, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

3. Kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj go marynatą z ziół, czosnku, oliwy i soku z cytryny, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię.

4. Posól i popieprz kurczaka z obu stron według preferencji smakowych.

5. Umieść kurczaka na ruszcie w ułożonym na blasze do pieczenia. Wstaw blaszkę z kurczakiem do przedgrzanego piekarnika.

6. Piecz kurczaka przez około 1,5 godziny, aż skóra stanie się chrupiąca i kurczak wewnętrznie będzie dobrze upieczony. Pamiętaj, że czas ten może się różnić w zależności od wielkości kurczaka.

7. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i pozostaw go na 10-15 minut, aby mięso odpoczęło i resztkowa wilgoć się wchłonęła.

8. Następnie pokrój kurczaka na porcje i podawaj go z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, sałatka czy warzywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

jedzenie z lat 60
jedzenie
jedzenie w dst
jedzenie dla psa
jedzenie fit