Przepis na kopytka z cukrem 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki i dokładnie rozgnieć je na gładką masę.
3. Dodaj jajko, sól oraz stopione masło. Wymieszaj wszystkie składniki.
4. Stopniowo, dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż składniki dokładnie się połączą.
5. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podziel je na dwie części.
6. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 1 cm.
7. Nożem wytnij z ciasta prostokątne kawałki o wymiarach około 4x6 cm.
8. Odstaw przygotowane kawałki ciasta na bok.
9. Powtarzaj kroki 6-8 dla drugiej części ciasta.
10. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
11. Wrzuć kopytka do gotującej się wody i gotuj przez około 5-7 minut, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.
12. Odcedź gotowe kopytka z wody i przełóż do misy.
13. Do misy z kopytkami dodaj cukier i delikatnie wymieszaj.
14. Podawaj kopytka od razu, posypane cukrem. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z cukrem
ciastka z cukrem
bimber z cukrem
winegret z cukrem
mizerię z cukrem