Przepis na krajanka piernikowa 📖
Przepis na krajankę piernikową:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 100g masła
- 200g miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g posiekanych suszonych śliwek
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę piernikową.
2. W rondlu rozpuść masło i miód, mieszając aż do połączenia składników. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
3. Do ostudzonego miodu dodaj jajka i mleko. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do miodu i jajek, mieszając całość trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Wymieszaj wciąż ciasto z posiekanymi orzechami i suszonymi śliwkami.
6. Przełóż ciasto na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
8. Po upieczeniu, wyjmij krajankę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
9. Po wystygnięciu ciasto można pokroić na kromki - tak zwane krajanki.
10. Gotowe krajanki piernikowe można przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!