Przepis na kostka piernikowa z masa budyniowa 📖
Składniki na piernik:- 200 g mąki pszennej
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na piernik mieszamy razem, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie zawinięte w folię, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm i wycinamy kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15-20 minut, aż do zezłocenia.
4. W międzyczasie robimy masę budyniową. Do rondelka wlewamy mleko, cukier i wsypujemy budyń waniliowy. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
5. Zdjętą z ognia masę studzimy.
6. Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy na puszystą masę (około 3-5 minut).
7. Do utartego masła, stopniowo dodajemy wystudzoną masę budyniową.
8. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch kostek piernikowych.
9. Przed podaniem kostki piernikowe z masą budyniową wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby masa dobrze stężała.