Przepis na kruche ciasto do jabłecznika 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i palcami rozcieraj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
3. Wbij jajko do miski i szybko zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
5. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części (jedna ciut większa od drugiej) i rozwałkuj większą na rozmiar formy do pieczenia.
6. Wyłożoną ciastem formę delikatnie dociskając i tworząc brzegi.
7. Na przygotowaną formę wyłóż pokrojone w plasterki jabłka.
8. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wytnij z niej paski.
9. Ułóż paski na wierzchu jabłek, tworząc charakterystyczną kratkę.
10. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie złociste.
11. Po upieczeniu wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem i podawaj go na ciepło lub na zimno.
Smacznego!