Przepis na kruche ciasto do jabłecznika 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.

2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i palcami rozcieraj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.

3. Wbij jajko do miski i szybko zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki.

5. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części (jedna ciut większa od drugiej) i rozwałkuj większą na rozmiar formy do pieczenia.

6. Wyłożoną ciastem formę delikatnie dociskając i tworząc brzegi.

7. Na przygotowaną formę wyłóż pokrojone w plasterki jabłka.

8. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wytnij z niej paski.

9. Ułóż paski na wierzchu jabłek, tworząc charakterystyczną kratkę.

10. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie złociste.

11. Po upieczeniu wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

12. Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem i podawaj go na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto
ciasto kruche
kruche ciasto z kokosem
kruche ciasto z kakao
kruche ciasto z ksylitolem