Przepis na kruche ciasto kakaowe 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i kakao.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj go nożem, a następnie wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-5 mm.
6. Przenoś ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskaj do brzegów.
7. Nakłuj ciasto widelcem, aby zapobiec wypiętrzeniu się podczas pieczenia.
8. Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż będzie złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
10. Możesz teraz użyć ciasta jako podstawy do różnych deserów kakaowych lub je samodzielnie podać jako ciasteczka.
Smacznego!