Przepis na kulki rafaello z mleczkiem kokosowym 📖
Przepis na kulki rafaello z mleczkiem kokosowym:Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 200ml mleczka kokosowego
- 100g białej czekolady
- 50g migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
1. Rozdrobnij migdały na małe kawałki. Możesz to zrobić ręcznie lub użyć blendera.
2. W dużym naczyniu wymieszaj wiórki kokosowe, cukier puder, rozdrobnione migdały, ekstrakt migdałowy (jeśli używasz) oraz sól.
3. W rondelku rozpuść białą czekoladę na bardzo małym ogniu, często mieszając, aby uniknąć spalenia. Możesz również użyć kąpieli wodnej.
4. Do masy kokosowej dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, mleczko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
5. Następnie, formuj małe kulki o średnicy około 2-3 cm. Możesz użyć dłoni do formowania kul lub specjalnej łyżeczki do lodów.
6. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na około 2 godziny, aby stężały.
7. Po tym czasie kulki rafaello będą gotowe do podania. Możesz je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!