Przepis na lemoniadę z miętą 📖
Składniki:- 2-3 świeże limony
- kilka gałązek świeżej mięty
- 4-5 łyżek cukru
- 1 litr wody gazowanej lub niegazowanej
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć delikatnie miętę w moździerzu, aby uwolnić jej aromat.
2. Wyciśnij sok z limonki do dużej karafki.
3. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
4. Dodaj listki mięty i delikatnie mieszaj, aby wydobyć aromat.
5. Napełnij karafkę schłodzoną wodą i wymieszaj dokładnie.
6. Dodaj kostki lodu do karafki i dekoracyjnie do tego samego szklanki, w której będziesz podawać lemoniadę.
7. Przelej lemoniadę przez sitko do szklanek, aby wyłapać liście mięty i tak gotową podaj.
Smacznego!