Przepis na lodpatyku 📖

Przepis na lodpatyk:

Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki pokruszonych czekoladek
- Opcjonalnie: posypka do dekoracji (np. kolorowe wiórki kokosowe, posypka cukrowa)

Instrukcje:
1. W większej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno za pomocą miksera.
2. Dodaj cukier stopniowo, cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Dodaj pokruszone czekoladki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić je w masie.
5. Przełóż lodpatyk do foremek na lody lub do większej blaszki.
6. Jeśli chcesz, posyp lodpatyk posypką do dekoracji.
7. Włóż lodpatyk do zamrażarki na około 4-6 godzin lub aż całkowicie zamarzną.
8. Podawaj schłodzone lodpatyki i ciesz się pysznym deserem!

Podobne przepisy

domowe lodpatyku