Przepis na lody domowe z maszynki 📖

Oto prosty przepis na domowe lody z maszynki:

Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ulubionego aromatu (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch oddzielnych miseczkach.
2. W misce z żółtkami dodaj cukier i ubijaj mikserem na gładką masę.
3. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
4. Do żółtek z cukrem dodaj mleko i śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy lub inny aromat według własnych upodobań i ponownie wymieszaj.
6. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy na bazę lodów. Staraj się nie zniszczyć delikatnej piany.
7. Przelej całość do maszynki do lodów i zgodnie z instrukcją producenta uruchom maszynkę.
8. Po około 20-30 minutach lody powinny być gotowe. Ich konsystencja powinna być gęsta i kremowa.
9. Przełóż lody do pojemnika i umieść w zamrażarce na około dwie godziny, aby się dodatkowo schłodziły.
10. Podawaj lody w wafelku lub miseczce, posypane ulubionymi dodatkami, takimi jak czekolada, owoce, orzechy czy bita śmietana.

Smacznego!

Podobne przepisy

lody domowe bez maszynki
domowe lody bez maszynki
domowe lody włoskie z maszynki
lody do maszynki
lody z maszynki wmf