Przepis na lubelskie cebularze 📖
Lubelskie cebularze to tradycyjne danie kuchni lubelskiej. Oto przepis na te pyszne cebularze:Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3-4 dużych cebule
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże się rozpuszczą i osiągną lekko piankową konsystencję.
2. Wsyp pozostałą mąkę do drożdży i zagniataj ciasto rękoma lub za pomocą robotu kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodaj sól i olej roślinny i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody; jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki.
3. Poczekaj, aż ciasto podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1-2 godzin, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
4. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Podsmaż cebulę na patelni z niewielką ilością oleju, aż się zeszkli i lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
5. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z miski i podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra.
6. Wytnij z ciasta okręgi o średnicy około 10-12 centymetrów. Nałóż na każdy kawałek ciasta około 1 łyżką podsmażonej cebuli. Posól i popieprz.
7. Złóż ciasto na pół, tak aby powstał półksiężyc. Piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut, aż cebularze staną się złociste.
8. Podawaj ciepłe lub schłodzone i delektuj się smakiem autentycznych lubelskich cebularzy.
Smacznego!