Przepis na lukier na ciasto 📖

Składniki:
- 250 g cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. W misce umieść cukier puder.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając intensywnie, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
3. Jeśli chcesz nadać lukrowi lekko kwaśny smak, dodaj kilka kropel soku z cytryny.
4. Jeśli chcesz, aby lukier miał różne kolory, dodaj 1-2 krople barwnika spożywczego do każdej porcji lukru.
5. Mieszaj lukier intensywnie, aż będzie gładki i bez grudek.
6. Gotowy lukier możesz przełożyć do aplikatora lub włożyć go do małego woreczka strunowego, odcinając niewielki koniec.
7. Polej lukrem wystudzone ciasto, dekorując według własnych upodobań.
8. Pozwól lukrowi stwardnieć przed podaniem ciasta.

Uwaga: Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę więcej ciepłej wody. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę więcej cukru pudru.

Podobne przepisy

lukier ciasto
lukier na ciasto marchewkowe
idealny lukier
lukier pierników
płynny lukier