Przepis na makaroniki miętowe 📖

Oto przepis na makaroniki miętowe:

Składniki:

- 200g cukru pudru
- 125g migdałów w proszku
- 2 białka jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
- Zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 100g białej czekolady (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj cukier puder i migdały w proszku.
2. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę.
3. Dodaj ubite białka do suchych składników i delikatnie wymieszaj je łyżką.
4. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy kolor, dodaj kilka kropli zielonego barwnika spożywczego i wymieszaj.
5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
6. Na przygotowanej blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia.
7. Wyciskaj małe okręgi masy na przekątne na blasze, tak aby powstały równomierne kształty.
8. Odstaw blaszkę na około 15 minut, aby makaroniki lekko skórkowały.
9. Podgrzej piekarnik do temperatury 150°C.
10. Włóż blaszkę z makaronikami do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż będą lekko zrumienione.
11. Po upieczeniu wyjmij makaroniki z piekarnika i ostudź.
12. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
13. Gdy makaroniki całkowicie ostygną, sklejaj je po dwóch, używając rozpuszczonej białej czekolady jako kleju.
14. Przed podaniem odstaw makaroniki na kilka godzin, aby nadzienie miało czas się umocnić.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi i aromatycznymi makaronikami miętowymi.

Podobne przepisy

ciasto miętowe
lody miętowe z maszynki
dobre ciasto miętowe
domowe lody miętowe
n makaroniki