Przepis na mazurek chałwowy 📖

Składniki:
- 250 g herbatników
- 200 g masła
- 200 g miodu
- 200 g chałwy
- 100 g orzechów włoskich
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
2. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy miód i chałwę pokrojoną w niewielkie kawałki. Wszystko razem podgrzewamy, aż składniki się całkowicie rozpuszczą i połączą (bez gotowania).
3. W osobnym naczyniu mieszamy kakao, cukier waniliowy oraz posiekane orzechy włoskie.
4. Następnie dodajemy do masy masła, miodu i chałwy, dokładnie mieszając.
5. Dodajemy kruszone herbatniki i razem mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone.
6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę mazurka.
7. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała.
8. Po tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną i polewamy nią wierzch mazurka.
9. Odstawiamy na kilka minut, aż czekolada zastygnie, a następnie kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

prosty mazurek chałwowy
sernik chałwowy
deser chałwowy
tort chalwowy
krem chałwowy do tortu