Przepis na mazurek z maslem orzechowym 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszenna
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g masła orzechowego
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g karmelu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
2. Dodaj masło i rozprowadź je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieć ciasto.
4. Podziel ciasto na dwie części, jedną z niej owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0.5 cm i wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty.
6. Rozprowadź równomiernie masło orzechowe na cieście.
7. Posyp ciasto posiekanymi orzechami, orzechami laskowymi, karmelem i drobno pokrojoną gorzką czekoladą.
8. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i pokrój na wąskie paski. Ułóż je na wierzchu w kratkę.
9. Piecz mazurek w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż stanie się złoty na wierzchu.
10. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę i skrop nią upieczony mazurek.
11. Pozwól mazurek ostygnąć, a następnie pokrój go na kwadratowe kawałki i podawaj.

Podobne przepisy

babeczki z masłem orzechowym
tofu z masłem orzechowym
ciastka z masłem orzechowym
hummus z maslem orzechowym
rogaliki z masłem orzechowym