Przepis na mizerie z sałaty 📖
Mizeria z sałaty jest prostym i orzeźwiającym daniem, idealnym na gorące dni. Oto przepis:Składniki:
- 1 średnia sałata masłowa
- 1 ogórek gruntowy
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Sałatę dokładnie płuczemy, odcinamy twarde nasady i kroimy ją na cienkie paski.
2. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
4. Szczypiorek drobno siekamy.
5. W dużej misce łączymy sałatę, ogórki, cebulę i szczypiorek.
6. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt naturalny ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz do smaku.
7. Dressing jogurtowo-śmietanowy wylewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy.
8. Mizerię możemy odstawić na około 30 minut do lodówki przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Mizeria z sałaty jest gotowa! Możemy podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań głównych. Smacznego!